background image

Кога Американец мора да научи SI

Pokemon Go феноменот ги учи Американците да го користат Интернационалниот систем на единици мерки (SI).

 

 

Првичната цел на апликацијата Pokemon Go е јасна - да ги уловиш сите. Сепак, корисниците од САД имаат мал проблем во ловењето на Покемоните, бидејќи оддалеченоста е прикажана во метрички систем, а апликацијата нема вграден конвертер. 

Откако е лансирана апликацијата, сè почесто се гуглани прашањата од типот „Колку милји се 2 километри?“
Најголемиот дел од светот го користи метричкиот систем за мерење, односно единиците мерки од SI. Во еден километар има 0,62 милји. 
 


14-јул-2016 16:00